July 30, 2011

SEGMEN BEN ASHAARI - Kenangan Terindah setelah Hasrat Tertunai


Erm.. macam korang baca kat tajuk entri ne.. ini adalah Segmen Abg ben tapi kalini lain sket sebab tajuknye adalah bebas.. Selaloonya mesti ade gambar Abg ben nye header dlm entri Segmen Abg Ben kan.. kalini ade gambar yang menarik juge dalam entri Segmen Abg Ben kalini.. nak tau lebih lanjut pasal Segmen Abg Ben tu klik sini --> Segmen Abg Ben

Oke! untuk meneruskan Segmen Abg Ben kalini.... Aku pilih tajuk:
"Kenangan Terindah setelah Niat Tertunai.."
Apekah maksud di sebalik tajuk entri ne?? meh sini aku nak citer sket~
Sebelum tu silalah lihat gambar dibawah ini sebab tajuk entri ne ada kaitan dengan gambar yang aku sertakan dalam entri ne...

kat atas tu sebenarnya gambar yang paling istimewa dan aku hargai..
Gambar ne diambil di depan Museum di Banda Melakaraya,..
Kenapa aku kata ianya istimewa..??

Pada 4 Jun 2011 yang lepas,.. aku telah menunaikan hasrat mak terchenta untuk jalan2 di sekitar Bandar Melaka... Mungkin bagi orang lain, perkara ne xdelah istimewa mana sangat.. tapi bagi aku, yang xdelah bergaji besor sangat, aku rasa amat berbangga sebab akhirnya mampu menunaikan hasrat Mak untuk ke Melaka dengan menggunakan duit simpanan aku sendiri + dengan duit undi aku dan adik Lea... Kalau nak diikutkan, aku dan adik2 semuanya dah ke Melaka sebelum2 ne.. jadi kami xdelah kisah sangat.. tapi aku tau, jauh di sudut hati mak pun nak merasa jalan2 dengan familynye yang tersayang evethough dia sudah agak berumur...

Sebenarnya plan nak ke melaka ne dah tertunda manyak kali,.. tapi kalini aku dah nekad aku tetap akan pergi.. dan guest what? atas sebab kekangan masa dan kewangan, kitorang balik ari je..Pagi2 kitorang dah gerak daripada Skudai, lewat malam baru kitorang balik... memang amat2 penat,..tapi yang penting mereka semua gembira dan bahagia... Aku memang satisfy! walaupun bulan tu akhirnya aku agak kesesakkan sket dr segi kewangan.. tapi xpe,.. asalkan mereka bahagia dan aku mampu membuatkan mak aku tersenyum lebar.. :)

Masa kat Melaka,.. kitorang semua pergi Wonderland dlu, sebab ikutkan mak nak melayan si kecik Sara bermain air.. lepas tenghari baru kitorang gerak ke Bandar Melaka dan waktu tu memang agak sesak sebab hari cuti umum,.. memang ramai giler! last2 sampai ke Bandar Melaka dah lewat petang.. tapi xpe,..mak kata, "Xpela, xperlu kejar2 kalau xsempat malam ne kita tdo sini je cari mana2 budget hotel mak banje.." Errmm.. waktu tu aku rasa cam terharu pun ade.. aku tau yang mak tau aku yang bersusah payah nak bawak mak ke Melaka ne.. dalam hati aku terdetik, "Akak cuma nak mak happy."..

Bila sampai dah ade kat Bandar melaka tu, kebetulan plak aku parking betol2 la kat Menara Taring Sari punya area.. dan dalam masa yang sama penuh dengan beca yang cantek2.. Orang yang paling excited tengok beca tu ialah 'Mak!'.. nak tau kenapa??
mak cakap, "teringat arwah atok kau dulu2 bawak beca masa nak sara keluarga.".. sebak je aku dengar..rasa nak bergenang juga airmata aku waktu tu... Mak juga paling excited nak naek beca tu dan beria2 tanya bape kadar bayaran utk 1 beca tu,.. 1Beca = RM20 (pusing2 area Bandar Melaka).. kitorang sume ade 6 orang (xkira si kecik tu).. Mak kata xpela, jom kita naek mak bayar.. Adoyai, terharu aku tengok mak punyalah beria2 nak jugak naek beca... nak tau rupenye macamana...?? macan ne ha....

yang ne plak Family adek aku bersama si kecik Sara tu...

yang ne plak aku bersama adek bongsu aku nana.. sian dia sebab separuh site beca penuh ngan montot aku jerk!.. hahahahaha ~

Erm,..lepas naek beca,..amek gambar2 semua tempat... aku nampak sangat muka mak dan abah jugak heppy walaupun most of them penat... tapi, aku tau..aku dah buat yang terbaek untuk mereka... Aku bersyukur sangat dengan rezki tuhan dan kesempatan serta peluang yang diberikan pada aku untuk lakukan semua tu yang terbaek buat mereka yang aku sayang...

Saya sayang mak & abah saya.... :)

~ Sekian ~

25 comments:

Ummi said...

tengok sini pulak !

ben ashaari nak tengok surat cinta aku !

Azzah said...

singgah tengok gambar

DoodleLicious said...

wahhh pantasnyer join

salam perkenalan
n keep in touch ya
^___________^

DaYaH JeLitA said...

Haii saya datang dari segmen..salam kenal yer..huhu...jom singgah ke blog saya^^ : Segmen Ben Ashaari | Aku Penyayang

mrs puex said...

salam..

singgah dari segmen abang ben..

dh folow u..

jom singgah my belog :

http ://mrspuex.blogspot.com

Muhamad Zaki khairul said...

singgah dari segmen abg ben. perrrghh1! tak penah lagi naik beca. :(

MiSs ChUbBy ChEeK said...

nice pic..!!!
singgah dari segmen abang ben...
singgah sini plak..
http://misschubbycheek.blogspot.com/

mindaKhayaLan said...

singgah dari segmen BA....hehehe

http://mindakhayalan.blogspot.com/2011/07/ben-ashaari-gambar-lebih-dari-biasa.html

ked said...

waaa~~fmly sy pon penah amik gmba kat situ jugak!!

dtg dri segmeb abg ben gak..
http://dearked.blogspot.com/2011/07/segmen-ben-ashaari-dan-blogger.html

SoLy SoLicious said...

dtg singgah dr segmen BA..
nengok2 gmbr2...hee


http://soliciousstorynory.blogspot.com/2011/07/segmen-ben-ashaari-ajak-nengok-gambar.html

AzatLazat said...

untung mak ada anak yang baik macam ni.sejuk perut mak..
:)

Aku DaN SeSuAtU said...

jom tengok2 gambar di sini pula:)

http://cheritasesuatu.blogspot.com/2011/07/ben-ashaari-mesra-blog-dengan-gambar.html

K O R I E said...

perhh byk giler gambarnya..
best r dpt jln2 dgn family.. sya xberpeluang lg..
'nice!

QueeN TerataI said...

salam.. singgah dr segmen BA

fida said...

wahhh.melaka..
lamenye x pegi..

beca?? xpenah naik lg.. haishh.
:)

syakirah samat said...

wow ! bestnye lepak melaka .

thanks singgah ye

Syarlynna Sarawak said...

Hepi nya famili ni ;)

salam singgah dari segmen Ben

Shuk_ArChie said...

Memang seronok kalau bercuti dgn family :)

Lulu Caldina said...

keluargalah segala-galanya..

terbaiklah entri terpanjang... :)

QasehSuci said...

ibu ratu hatiku...

http://cintaqasehsuci.blogspot.com/2011/07/segmen-ben-ashaari-dan-blogger.html

AIEN NOT ALIEN said...

terima kasih dah tengok entri saya pasal segmen abg ben...amat menghargainya..

terharu saya tengok gambar awak, dah tertunai hasrat dihati, membahagiakan ibu bapa sendiri sangat besar pahalanya..semakin murah rezeki awak, makin berlipat ganda jadinya....

cerita disebalik gambar tu sangat best.. ^_^

Yumida said...

wah...so sweet la..bez nyer dpt naik beca..siap ade byk bunga lg tu...so sweet!

salam kenal yer...

anismelon said...

sis..lame anis tak singgah sini..panjang lebar bercerite..heee..nice pica btw..anis pon join..no25..

anis ade wat contest sempena puasa and raya..free free join la yup..:)

!meimei cik ayu! said...

saya pun sayang mak saya..:)

PeRmAtA bIrU said...

singgah tengok gambar..:)